Energiatanúsítvány kicsiknek és nagyoknak, kerteseknek és társasoknak

Simán lehet, hogy már találkoztatok az e-tanistas.eu-val, főleg akkor, hogyha volt már szükségetek értékbecslésre, vagy épp energetikai tanúsítványra ingatlannal kapcsolatban. Ha igen, akkor minden bizonnyal azt is tudjátok, hogy az energiatanúsítvány náluk valahogy különösen gyorsan el tud készülni, akár egy fél nap is elég hozzá, hogy a megrendelő megkapja azt a kódot, amivel már mehet az adás-vétel.

Az, hogy egy otthon energetikai tanúsítvánnyal rendelkezzen azért lényeges, mert egyrészről államilag szabályozott kérdésről van szó, tehát csak ennek a meglétével lehet eladni, vagy megvenni egy ingatlant. Pontosabban elméletileg már minden újépítésű háznak rendelkeznie kell ezzel a dokumentummal és a már régieknek is kötelező egy ideje, ha jól tudom. Másrészről, ha van egy ilyen dokumentum, ami megmutatja, hogy milyen állapotban van az épület energetikája, akkor sokkal tisztább képet lehet kapni az ingatlan értékéről, költségeiről és az esetleges felújítási irányokat is könnyebb ennek fényében kijelölni.

Például, ha az energiatanúsítvány azt mondja, hogy a ház besorolása épp hogy korszerűnek mondható, de a szigetelésen még érdemes lenne javítani, akkor ki lehet számolni, hogy milyen többlet ráfordítással jár a ház újra szigetelése és külső burkolása. Vagy ha minden nagyon szuper, napelem is van és a szigetelés is a helyén van, de mondjuk a fűtési rendszer korszerűtlen, akkor is egyértelművé válik az energiatanúsítványnak köszönhetően, hogy merre érdemes tovább lépni, és számszerűsíthetővé válik, hogy mindez mennyibe fog kerülni.

Az e-tanusitas.eu-nál egy-egy ilyen energiatanúsítvány ára nagyjából 20 és 40 ezer forint között mozog. A pontos összeg annak a függvénye, hogy hol van a felmérendő ingatlan és hogy milyen jellegű: családi ház, vagy társasházi ingatlan. Míg egy társasházi lakás tanúsítása általában egyszerűbb mutatvány, hiszen többnyire nincs tető és sok más egyéb tényező, addig a kertes házaknál ez a legtöbbször egy kicsit komplexebb ellenőrzést és felmérést kíván. Szigetelések, ablakok, fűtés, vízmelegítés, tetőszigetelés, mindennek komoly jelentősége van abból a szempontból, hogy milyen lesz az épület besorolása a dokumentumban. Annak pedig, hogy melyik kategóriába esik végül az ingatlan komoly szerepe van, hiszen ez akár döntő is lehet abból a szempontból, hogy sikerül-e jobb áron értékesíteni az ingatlant.

De ahogyan a végeredménynek, úgy az árnak és az időnek is fontos szerepe van egy energiatanúsítvány elkészülése során. Az e-tanusitas.eu szerintem ezért rendkívüli a maga kategóriájában, hiszen gyorsan végzik a műveleteket és közben ez a 20-40 ezer forintos díj szerintem nagyon kedvező, ha az értékesítéssel – vagy épp a vásárlással kapcsolatos más egyéb költségeket nézem.

Az energiatanúsítvány elkészítése mellett pedig most még egy jelentős, 100 000 forintos ajándékutalvánnyal is számolhatunk a Garage Factory jóvoltából, amit egyedi garázsokra lehet elkölteni, beváltani. Szerintem ott, ahol egyébként pont eladás, vagy vétel van porondon, nagyon jól jöhet egy ilyen kupon, vagy egyszerűen csak tovább is lehet passzolni a családban, ha valaki másnál aktuális a téma.

A séma egyszerű, oda kell csörögni, hogy szükségetek volna egy energiatanúsítványra, amit nagy valószínűséggel egy időpontegyeztetés követ. Ekkor megdumáljátok, hogy a szakember mikor tudja felmérni az ingatlant. Majd ha ez a felmérés megtörtént, már nem is kell másra várni, csak arra, hogy elkészüljön a dokumentum, ami általában egy nap. És voilá!