Fűtési rendszer átmosása az üzembe helyezés előtt

fűtési rendszer átmosása

A fűtési rendszert kötelező alaposan áttisztítani az üzembe helyezést megelőzően. Számos problémától szabadíthatja meg magát az ember, ha ezt a gondos procedúrát választja és azt egy profi műszerekkel felszerelt szakemberre bízza. A fűtési rendszer átmosása a hőcserélők kilyukadását, a rendszer dugulását meggátolja úgy, hogy közben képes megnövelni a kazán élettartamát is.

Teljesen érthető, hogy egy kötelező eljárásról van szó, aminek számos pozitívuma van. Habár tény, hogy az újonnan szerelt fűtési berendezések és szerkezet mindegyik eleme direkt a gyártótól, bontatlan állapotban érkezik és azok első ránézésre teljesen tisztának tűnnek, a valóság távol áll ettől.

Többféle, még az avatott szakembereknek is láthatatlan szennyeződések rejtőzhetnek az üzemeltetés előtti rendszerekben. Mindez bizonyítja, hogy miért is annyira fontos a fűtési rendszer átmosása. Egy jó példa itt, hogy a legtöbb hőcserélő belső részében egy speciális olaj van, aminek a legfontosabb feladata a rozsdásodás megakadályozása.

Ha ez benne marad, akkor a meleg vízben az olaj feloldódik és egyszerűen ráég a hőcserélőre, ami csak nagyon nehezen, sok kínlódás és időráfordítás révén távolítható el. Természetesen, ha megtörtént a fűtési rendszer átmosása, az olaj eltűnik és többet nem kell ettől tartani.

A gázterv engedélyeztetés legfontosabb lépései

A gázterv legfőbb feladata, hogy dokumentálja a rendszer eredeti állapotát és kitér a bontási munkákra. Természetesen a különféle feladatok elvégzése előtt szükséges a gázterv engedélyeztetés, amiben csakis a gázszolgáltató segíthet. A szolgáltató megnézi, hogy pontosan mit is tartalmaz a terv.

Nem hiányozhat a hőtermelő szerkezet megjelölése, tehát annak a típusa és gyártója, illetve egyéb adatok, illetve a betartandó szabványok megnevezése és a szerelési munkálatok folyamata és milyensége. A gázterv engedélyeztetés csakis akkor mehet végbe a szolgáltató segítségével, ha az összes szerkezet megfelel a hatályos szabványoknak. A legfontosabb az összes közül a kémény, illetve ennek a modernizálása vagy átalakítása talán a legköltségesebb.