Ezért annyira hatékony az automata öntözés

Ezért annyira hatékony az automata öntözés

Az automata locsolórendszer számos előnnyel rendelkezik. Az egyik legfontosabb, hogy a legmodernebb alkatrészek és tartozékok összehangolt funkcionálásával képes önállóan, automatán működni, felhasználva a természet egy lényeges fizikai törvényét. Az automata öntözés modern és megbízható, kielégítve a kert és a növényzet mindenféle igényét.

Egy olyan, a talajba beásott, PVC vízcsőrendszerről van szó, ami az adott kert sajátosságainak a figyelembe vételével különféle öntöző zónákra van szétosztva. A zónákat szelepek, azaz elekromos, vezérelhető vízcsapok hozzák működésbe pont akkor, amikor az a legideálisabb a kertnek.

Az automata öntözés lényege és agya a vezérlő automatika, ami jelet ad a szelepnek, ami egyből kinyit, utat engedve a víznek. Ha ez megtelik, a víznyomás hatására a zónán lévő vízkijuttató elemek működésbe lépnek. A szelepeket és a vízforrást összekötő vízcsőszakasz állandó nyomás alatt van, vagy egy úgynevezett mesterszelep nyitja és zárja el a betápon a vizet.

A szelepeket egymás után nyitja meg a vezérlőegység, aminek eredményeként szórni vagy csepegtetni kezdik a vizet. Az automata öntözés sikerének kulcsa, hogy egy zónára mindig csak egy működési elvre épülő vízkijuttató elem kerülhet. Lényegében egy zónán belül csakis spray szórófej vagy rotoros szórófej található, a kettő együtt nem fog jól működni.

Az öntöző ára: mennyit kell fizetni mindezért?

Jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy mennyibe kerül az egész? Az öntöző ára számos módon változhat, hiszen megannyi formáló tényező létezik. Attól is függhet a végső ár, hogy az országnak melyik részén kell megoldani a telepítést, de az is fontos, hogy milyen márka termékeire épül az egész, illetve kire bízza a projektet az ember.

Nem szabad elfelejteni tehát, hogy az öntöző ára attól is függ, hogy egy profi kertész végzi-e a munkát vagy épp egy hozzá nem értő személy. Egy szakértelem hiányában összedobott öntözőrendszer szétszedése és újra összerakásánál drágább munka aligha létezik. Ha pedig túl magas az öntöző ára, annak senki sem örül. Fontos mindezt szem előtt tartani a munka megkezdése előtt.