Hogyan hat a teljesítményre az Opel Astra G alufelni súlya?

Hogyan hat a teljesítményre az Opel Astra G alufelni súlya?

A keréktárcsák esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy ugyanolyan hatással van-e a súlyuk a kocsi teljesítményére, akárcsak az utastér súlyának? Vagyis az Opel Astra G alufelni és a gumi összehasonlítható-e az utastér súlynyereségével? A szakértők egyöntetű válasza a nem, ugyanis a kerék, tehát az abroncs és az Opel Astra G alufelni egy felfüggesztett, tehát rugózatlan tömeget jelent. Erre pedig 2 fontos erő hat: a forgási és az áttételi energia. A rugózatlan tömeg a gépjármű olyan része, amely az úttest hullámzását követi. Az egy kg rugózatlan tömegelőny több kilogrammnyi rugózott tömegnek felel meg.

Főleg a nyári teljesítmény kapcsán jön elő ez a téma. Ekkor a lényeg a tömeg csökkentése, ami úgy érhető el, ha a kocsira könnyebb Opel Astra G alufelni kerül. Ez javítja a gyorsulást, a fékezést, az úttartást, a vezetési érzetet, és csökkenti a fogyasztást. De mi a helyzet télen? A hideg hónapokban a tapadásra kell odafigyelni. Sokkal jobb választás ekkor, ha a kerekek nehezebbek, mert így javul a tapadási képesség és az úttartás is jobb lesz. Ezért sokaknál nem első választás az Opel Astra G alufelni, hanem inkább a nehezebb acéltárcsa mellett voksolnak.

Hogyan hat a Peugeot 207 alufelni a gyorsulásra és fékezésre?

Legtöbben azért döntenek az alumínium felnik mellett, mert a kevesebb súly miatt javul a teljesítmény. Ugye minél könnyebb a Peugeot 207 alufelni, annál kevesebb erőre van szüksége a motornak az egész autó megmozdításához és fékezéséhez. Nem kell senki sem fizikus legyen, hogy tudja, a nehéz kerék magasabb motornyomatékot igényel, ami lassítja a gyorsulást.

Ugye ez fordítva is így van, hiszen a könnyű Peugeot 207 alufelni révén sokkal jobb gyorsulás érhető el. Például jóval egyszerűbb a gyorsulás és a fékezés egy pár kilogrammos Peugeot 207 alufelni esetén, mint egy 8 kilogrammos acélfelnivel. A fogyasztásról is érdemes beszélni a tárcsákkal kapcsolatban. Az autó üzemanyag-fogyasztása részben attól függ, hogy gyorsításhoz mekkora energiát kell kifejtenie a motornak. A könnyebb kerék alacsonyabb energiafelhasználással gyorsul.