A helyes légzés fontossága

A helyes légzés fontossága

Az emberi test egyik legalapvetőbb funkciója a légzés, ami nemcsak, hogy oxigénnel táplálja a testet, de a ködös elmét is meg tudja tisztítani és hozzájárult az izmok megerősítéséhez is. Mégis kevesen tanulják meg, hogyan kell úgy lélegezni, hogy a test úgy tudjon működni, ahogyan kell.

Testünk minden sejtje függ az oxigéntől. A gondolkodástól az emésztésig, a megfelelő funkcionális légzés nemcsak a magasabb fokú mentális képességet biztosítja, de hozzájárul a jobb és pihentetőbb alváshoz, az ételek hatékonyabb emésztéséhez, a szervezet immunválaszának javításához és a negatív stressz csökkentéséhez is. Légzéskutatók azt is megfigyelték, hogy a légzés szoros összefüggésben van a vegetatív idegrendszerrel, a megfelelő légzés biztosítja annak harmonikus működését.

De vajon hogyan lélegezzünk helyesen? Lehet azt rosszul is csinálni?

A helyes légzés csendes, észrevétlen, és minden esetben orron keresztül történik.

A légzést az idegrendszer szabályozza, ahol a belégzéshez az ingert a szén-dioxid magas szintje adja. Megfelelő légzés esetén a szén-dioxid magasabb szinten van jelen a vérben, ami a könnyebb hemoglobin leadás miatt fontos a szervezetnek. Ha emeljük szén-dioxid tűrő képességet, azzal egy magasabb általános szén-dioxid szintet érhetünk el a testben. Egy, a Buteyko orosz kutatóprofesszor által kifejlesztett módszerrel ezt a tűrőképességet lehet fejleszteni, ami segít a helyes légzés visszaállításában.

Buteyko professzor azt is vizsgálta, hogy a szén-dioxid szint növekedésével bizonyos betegségek elmúlhatnak. Ilyenek például a sorozatos tüdőgyulladás, a bőrgyulladás, hörgőgyulladás, asztma, orr-gége betegségek, arcüreggyulladás gyakorisága, vese és májbetegségek, ízületi panaszok, allergiák.

A Buteyko módszer, mellyel helyreállítható a helyes funkcionális légzés, az online Buteyko tréningen elsajátítható. A tréninget a nemzetközi Buteyko Clinic által képzett Buteyko oktató vezeti, kinek útmutatásával a résztvevők megtanulják azokat a Buteyko módszerben alkalmazott gyakorlatokat, amellyel kezükbe vehetik saját légzésük szabályozását és ezáltal sokat tehetnek egészségi állapotuk javítása érdekében.